Weet wat je dieet!
Wekenlang martel je jezelf met kartonnen crackers, goji bessen en niet voor niets vergeten groenten. En zodra je je doel bereikt hebt, vergrijp je je aan alles wat je hebt gemist. Herkenbaar? Wij zeggen: tijd voor een langetermijn plan en een dieet dat jou op het lijf geschreven is.
Je pakt een koekje en vanaf de eerste hap weet je het: het gaat je niet lukken om het bij eentje te laten. Het is té lekker. De smaak, de structuur, alles klopt. En je geeft toe aan je verlangen naar nog een paar koekjes, want je lichaam schreeuwt nou eenmaal om meer. De ene veelvraat is de andere niet en de reden dat iemand overgewicht heeft, is voor iedereen verschillend. Mensen die te veel eten, zijn grofweg in te delen in drie groepen, legt voedingspsycholoog Lieveke Goossens (www.voedingspsychologie.nl) uit: “De eerste groep, de lijners, ontzegt zichzelf van alles en slaat telkens door omdat het strenge regime niet vol te houden is. De tweede groep bestaat uit externe eters: eten en drinken uit gewoonte. Na je werk standaard een glaasje wijn en een handje noten. Of een pak koekjes tijdens de film. En dan gedachteloos dooreten. Laatste groep: mensen die eten uit emotie. Ze eten omdat ze zichzelf ongelukkig voelen. Als je eet, ben je bezig met iets concreets en hoef je niet te denken aan wat je voelt. Bij alle drie de groepen is permanent. Slechts tien procent van de mensen die hebben gelijnd, blijft op gewicht.
Klik hier voor het volledige artikel van Amanda van Schaik uit de Viva.