Praktijk voor Voedingspsychologie

  •  
  • Clienten
  • Professionals
  • Werkgevers
  • Nieuws
  • Over Mij
  • Contact
  • Terugdringen ziekteverzuim

    werken aan een lichtere toekomstHet blijkt dat ons land € 2 miljard aan kosten heeft door arbeidsongeschiktheid doordat de werknemer steeds zwaarder wordt.

    De helft van de mannen en 4 op de 10 vrouwen hebben overgewicht. 10,2% van de mannen en 12,6% van de vrouwen heeft zelfs last van obesitas (BMI>30). Werknemers met overgewicht verzuimen gemiddeld 2,5 dag per jaar meer dan hun collega’s zonder overgewicht. In geval van obesitas is dat zelfs 11,7 dagen meer per jaar. Werknemers met overgewicht zijn vaker ziek en hebben dus een hoger ziekteverzuim dan werknemers die een gezond gewicht hebben. Werknemers met overgewicht hebben maar liefst 1,8 maal ziektedagen meer dan een gemiddelde werknemer.

    Veel werknemers waarderen het wanneer zij binnen het bedrijf de mogelijkheid krijgen om begeleid te worden bij het veranderen van hun leefstijl. Veelal krijgt men wel van een bedrijfsarts te horen dat men overgewicht heeft, maar een plan van aanpak om gezond te blijven en af te vallen blijft vaak achterwege.

    Er zijn verschillende mogelijkheden om op het werk een gezonde leefstijl te stimuleren. Te denken valt aan het aanbieden van persoonlijke begeleiding, een gezondheidsweek, workshops, trainingen en voorlichting(smateriaal). Thema’s die op het werk kunnen spelen in relatie tot voeding; wisselende diensten, veel onderweg zijn, zwangerschap, oudere medewerkers, stress, veiligheid, fysiek zwaar of juist licht werk. Ook de omgeving speelt een belangrijk rol: het aanbod in de bedrijfskantine, het snoep- en snackbeleid, traktaties, snoeppotten op de afdeling. Maar ook de aanwezigheid van (gratis) fruit en water tijdens het werk maar ook tijdens vergaderingen.

    Bij het merendeel van de medewerkers zijn dergelijke, gedragsmatige en omgevingsinterventies voldoende. Voor een deel van uw medewerkers heeft het overgewicht of ongezonde leefstijl echter een psychische achtergrond. Déze groep is gebaat bij een behandeling bij de Praktijk voor Voedingspsychologie.

    Deze medewerkers kunnen gebruik maken van individuele begeleiding bij het aanpakken van hun voedingsprobleem. Daarnaast is het mogelijk groepsbegeleiding en/of voorlichting op maat te maken voor uw bedrijf of afdeling.

     

    Artikelen Bizarre eters

    Mindful eten

    Mindfulness is milde open aandacht. Alle woorden zijn hier belangrijk. Soms wordt mindfulness vertaald als ‘aandacht’ … [Lees meer ...]

    Aflevering 6 Bizarre Eters

    In aflevering 6 volgenden we onder andere Petra. Petra durft alleen het eten te eten dat door haar moeder is bereid, … [Lees meer ...]

    Meer nieuws artikelen

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Snoep is veel gezonder……met een blaadje sla eronder*

    Afvallen: minder eten of meer sporten?

    Focus op het voedingspatroon van je kind, niet het gewicht

    Maaltijdvervangers? Gezond afvallen doe je met écht eten

    Aflevering 5 Bizarre Eters

    Vragen of Opmerkingen?

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Artikelen voor clienten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Mindful eten

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Meer uit deze categorie

    Contact

    Lieveke Goossens MSc
    G.G. Goossens is lid van het NIP (Nederlands Instituut Van Psychologen)

    Cognitief gedragstherapeut in opleiding

       0343-754744
      lieveke@voedingspsychologie.nl
    https://voedingspsychologie.nl

    Recente berichten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Mindful eten

    Links

    Bizarre eters bij RTL

    © 2023 Lieveke Goossens |Log in