De hoeveelheid beschikbaar voedsel en de berichtgeving daarover worden steeds groter. Hierdoor neemt ook de verwarring over wat nu echt gezond is toe. Niet in de laatste plaats doordat elke nieuwe gezondheidsclaim of juist het afzweren van een voedselgroep ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek.
Wat is nu gezond? Een gezonde leefstijl bestaat uit een groot aantal kleine dingen: voldoende beweging, een goede nachtrust, zet piekeren en stress om in aandacht voor het nu en natuurlijk een gevarieerd en matig voedingspatroon.
Waar bestaat dat gevarieerde voedingspatroon uit? Ik denk dat als je heel eerlijk bent je dat zelf ook grotendeels wel weet: uit zoveel mogelijk onbewerkte groenten, zuivel, vlees en granen die je zelf bereid. Gewoon koken zoals onze (groot) ouders dat ook deden. En daar kan dan natuurlijk best eens een lekkere fastfood hap, koek, snoep of chips bij, gewoon niet te veel.
Waarom is dat dan toch zo lastig vol te houden? Omdat we het niet meer gewend zijn. En het veranderen van ingesleten gedragspatronen is lastig. Lastig maar niet onmogelijk, het vergt inzet om de verandering te initiëren en vol te houden. Ten tweede vergt het inzicht in dat gedragspatroon zoals het nu is, wat doe je op een dag, wat eet en drink je en wat zijn je gedachten en emoties daarbij? Als je die gedrags- en gedachtepatronen voor jezelf duidelijk hebt, heb je de sleutel tot het succesvol veranderen van die gedragingen waar je graag vanaf wil. En nee dat gaat niet vanzelf, maar er komt geen crashdieet en jezelf van alles ontzeggen aan te pas.
Vorige week sprak ik kort met Anne van der Veen van radio 1 over de voedselverwarring en wat dat doet met ons: