Bij het voornemen gezonder te gaan leven bereiden mensen zich niet goed voor op moeilijke momenten, maar vertrouwen op hun wilskracht. Wanneer de wilskracht dan op een gegeven moment niet meer toereikend is om de verleiding van lekker eten te weerstaan, zwichten mensen omdat ze geen alternatief achter de rug hebben.
Wilskracht of zelfbeheersing is het vermogen om je impulsen en opwellingen in bedwang te houden. Mensen met meer wilskracht hebben meer succes op veel vlakken. Niemand beschikt echter over een onuitputtelijke voorraad wilskracht, het is daarom belangrijk je wilskracht wijs in te zetten. Een goede strategie om wilskracht te sparen is afleiding zoeken, denken aan iets anders dan dat wat je graag wil.
Omgaan met beperkte wilskracht:
- Wilskracht trainen: als mensen twee weken lang oefeningen doen waarbij ze een beroep doen op hun wilskracht, worden ze mentaal sterker. Daarbij maakt het weinig uit wat voor oefeningen ze doen, zolang het maar iets is wat moeite kost en wat ze eigenlijk uit zichzelf niet zo snel zouden doen.
- Wilskracht sparen: mensen die hun eetgedrag willen veranderen, doen er goed aan om niet voortdurend een beroep te doen op hun wilskracht, maar zichzelf af en toe toestaan om het even rustig aan te doen.
Uitputting voorkomen: houdt voor ogen wat je echt belangrijk vindt, en begin pas als je er oprecht van overtuigd bent dat je goede voornemen heel belangrijk is.