Praktijk voor Voedingspsychologie

  •  
  • Clienten
  • Professionals
  • Werkgevers
  • Nieuws
  • Over Mij
  • Contact
  • 26 januari 2016 door Lieveke

    5 vijanden van elk goed voornemen of dieet

    Blue monday is alweer voorbij en het merendeel van de goede voornemens is alweer vergeten. Voornemens die meestal een gezondere leefstijl en gewicht inhielden. Als je nu nog wel bezig bent met het aanwennen van een gezonder leefstijl, dan kan je je richten op het laten staan van suiker, vet, gluten of welke voedselgroep dan ook. Dat kan, ik zou het niet doen. Maar waar je je in ieder geval verre van moet houden zijn de volgende 5 vijanden die elk goed voornemen of dieet om zeep helpen:

    1. Vermoeidheid en stress

    Als je moe of gestressed bent heb je de neiging meer te gaan eten. Je hersenen maken bij deze  gemoedstoestanden stofjes aan die je daartoe aanzetten. Bij stress helpt eten om je gedachten te verzetten en bij vermoeidheid geeft eten je weer even nieuwe energie. In beide gevallen voorkomt eten dat je de rust neemt die je eigenlijk nodig hebt.

    2. Verboden voedsel

    Als je jezelf het eten verbied waar je het meeste van houdt, wordt je veel ontvankelijker voor eetbuien en overeten. Als je  een verandering in je eetpatroon wil maken die je een echt lange tijd kan en wil volhouden is het veel verstandiger om alle voeding te eten die je wil, maar in kleinere porties. Beroof jezelf niet van het eten of drinken waar je het meest van geniet. Dit is moeilijker dan voedselgroepen schrappen, maar de enige manier om het je leven lang vol te houden. Hiermee voorkom je namelijk het jojo-effect.

    3. Zelfkritiek

    Het is onmogelijk om je lichaam zoveel te haten dat het vanzelf veranderd in het lichaam waar je van droomt. Als je jezelf schaamt en schuldig voelt over je eten en drinken creëer je een onmogelijke situatie voor jezelf. Als je wel eet en drinkt wat je wil, voel je je slecht en als je jezelf dat verbied voel je je even slecht (zie punt 2). Eten gaat niet over schuld en schaamte. Het gaat erom de balans te vinden waar jij je goed bij voelt en over mild zijn voor jezelf zolang je die nog niet gevonden hebt.

    4. Ongeduldigheid

    Onze huidige samenleving is gericht op korte termijn winst. En als het gaat om ons lichaam en gezondheid willen we verandering, en wel nu! Zo werkt het jammer genoeg niet. De eet- en leefpatronen waar je je huidige lichaam mee opgebouwd hebt, zijn geleidelijk ontstaan en zo zal je die ook weer moeten ombuigen in nieuwe, gezondere patronen. Verandering kost moeite en tijd.

    5. Perfectionisme

    Deze vijand is beste vriendjes met zelfkritiek en ongeduldigheid. Veel mensen hebben het idee dat ze zich om hun eetpatroon te veranderen strikt moeten houden aan een vast dieet. Over het algemeen is dit onrealistisch. Vaak zijn dit ook de mensen die meer dan een kilo per week willen afvallen. Natuurlijk willen we allemaal mooie en snelle resultaten, maar als het gaat om je houding ten opzichte van je lichaam werkt het zo nu eenmaal niet. Het veranderen van je eet- en leefstijl is een rommelig, lastig proces dat tijd vergt en waar veel geduld, compassie en mildheid bij komt kijken. Hoe eerder je dit werkelijk kan integreren in dit proces hoe sneller je tot een blijvend resultaat zal komen.

    Veranderen is moeilijk. In een cultuur waar eten zo veel meer lading heeft dan alleen voeding, omvat het vele aspecten. Houdt terwijl je zoekende bent bent in dit complexe proces van uitvinden wat wel en niet past bij jou, deze vijf vijanden in het oog. Als je dat voor elkaar krijgt wort de reis een stuk beter te begaan.

    Filed Under: Clienten, Nieuws Tagged With: dieet, gezond voedingspatroon

    Meer nieuws artikelen

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Mindful eten

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Snoep is veel gezonder……met een blaadje sla eronder*

    Afvallen: minder eten of meer sporten?

    Focus op het voedingspatroon van je kind, niet het gewicht

    Maaltijdvervangers? Gezond afvallen doe je met écht eten

    Artikelen voor clienten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Mindful eten

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Meer uit deze categorie

    Contact

    Lieveke Goossens MSc
    G.G. Goossens is lid van het NIP (Nederlands Instituut Van Psychologen)

    Cognitief gedragstherapeut in opleiding

       0343-754744
      lieveke@voedingspsychologie.nl
    https://voedingspsychologie.nl

    Recente berichten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Mindful eten

    Links

    Bizarre eters bij RTL

    © 2025 Lieveke Goossens |Log in