Praktijk voor Voedingspsychologie

  •  
  • Clienten
  • Professionals
  • Werkgevers
  • Nieuws
  • Over Mij
  • Contact
  • Tips om gewicht te verliezen

    Beweging

    Sporten om gewicht te verliezen is geen goed idee. Het werkt niet, wie twee bonbons eet moet een uur en twintig minuten wandelen om al deze calorieën om te zetten in beweging. Onderzoek toont ook aan dat sporten amper invloed heeft op gewicht en dat wat je eet veel belangrijker is om gewicht te verliezen. En dat geldt nog meer voor mensen met overgewicht. En toch is sporten gezond. Niet zozeer om af te vallen, als wel om tal van chronische aandoeningen te voorkomen. Sport vermindert de kans op een hartaanval, dementie, depressie en een beroerte. Bij lichaamsbeweging is niet de intensiteit van belang, maar wel de frequentie. Dat wil zegen dat je op geregelde tijdstippen moet bewegen, bijvoorbeeld vier keer per week een halfuurtje stevig doorwandelen.

    Lichaam en psyche

    De psyche kan onze gezondheid sterk beïnvloeden. Iemand die vaak angstig of depressief is, is veel vatbaarder voor hartaanvallen, net zoals iemand die weinig sport of ongezond eet veel meer kans heeft op depressies, angststoornissen en zelfs schizofrenie. Stress heeft ook een belangrijke invloed op de gezondheid. Maar het is in deze hectische wereld niet gemakkelijk om rustiger en meer ontspannen te leven. Toch bestaan er talrijke ontspanningsmethodes die ons hierbij helpen, zoals meditatie, yoga en ademhalingstechnieken.

    Tips om gewicht te verliezen

    1. Weet waarom je eet: sommige mensen eten niet alleen om hun honger te stillen. Ze eten uit gewoonte. Andere mensen eten om bepaalde problemen te ontvluchten.
    2. Eet veel kleine tussendoortjes: honger zorgt ervoor dat mensen irrationele keuzes maken. Veel gesnoep kan dus voorkomen worden door honger te voorkomen.
    3. Houdt een eetdagboek bij: je kunt bijvoorbeeld je gewicht noteren, samen met de datum. Je kunt ook je gedachten en gevoelens opschrijven over je lichaam en voeding, bijvoorbeeld als je eens iets ongezonds eet.  Tenslotte kan je ook noteren wat je eet om inzicht te krijgen in je voedingspatroon.
    4. Maak een noodvoorraad: Eerst Hulp Bij Eetaanvallen , deze voorraad bestaat uit een portie gezonde tussendoortjes die je kan eten als je zin hebt in iets zoets en onderweg bent.
    5. Eet traag en bewust: een goede vertering begint al in de mond, een mens zou gemiddeld dertig keer op elke hap moeten kauwen om de vertering door het speeksel goed zijn werk te kunnen laten doen. Bovendien zorgt trager eten ervoor dat je lichaam genoeg tijd heeft om stoffen aan te maken die een verzadigingsgevoel geven. Traag eten is wel saai. Om te voorkomen dat je je gaat vervelen kun je proberen bewust te eten: geniet van de smaak, textuur, kleur en geur.

    Terug naar tips en oefeningen

    Artikelen Bizarre eters

    Mindful eten

    Mindfulness is milde open aandacht. Alle woorden zijn hier belangrijk. Soms wordt mindfulness vertaald als ‘aandacht’ … [Lees meer ...]

    Aflevering 6 Bizarre Eters

    In aflevering 6 volgenden we onder andere Petra. Petra durft alleen het eten te eten dat door haar moeder is bereid, … [Lees meer ...]

    Meer nieuws artikelen

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Snoep is veel gezonder……met een blaadje sla eronder*

    Afvallen: minder eten of meer sporten?

    Focus op het voedingspatroon van je kind, niet het gewicht

    Maaltijdvervangers? Gezond afvallen doe je met écht eten

    Aflevering 5 Bizarre Eters

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Artikelen voor clienten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Mindful eten

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Meer uit deze categorie

    Contact

    Lieveke Goossens MSc
    G.G. Goossens is lid van het NIP (Nederlands Instituut Van Psychologen)

    Cognitief gedragstherapeut in opleiding

       0343-754744
      lieveke@voedingspsychologie.nl
    https://voedingspsychologie.nl

    Recente berichten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Mindful eten

    Links

    Bizarre eters bij RTL

    © 2023 Lieveke Goossens |Log in