We eten te veel omdat we omringd worden door signalen en aanwijzingen die ons aangeven dat we moeten eten. Terwijl we eten zoeken we, onbewust naar signalen dat we genoeg hebben gehad. Bijvoorbeeld als er geen eten meer op tafel of op je bord is of als iedereen weggaat. Mensen geloven nooit dat zij ook beïnvloed worden door dit soort dingen, dat is wel zo, zelfs de wetenschappers. Daarom is het gemakkelijker je omgeving te veranderen dan jezelf.
Als je jezelf telkens iets ontzegt, ga er je er des te meer naar verlangen. Hierdoor ga je er uiteindelijk meer van eten, waardoor je toch weer aankomt. Als het gaat om gewicht verliezen kan je niet rekenen op je wilskracht, met 2000 eet-gerelateerde beslissingen per dag heb je ze nooit allemaal in de hand. De hele evolutie van je lichaam en wil werkt diëten tegen.
In de leefomgeving is overal, op elk moment makkelijk, lekker en goedkoop eten verkrijgbaar. Je ziet het en ruikt het. Bovendien wordt het geserveerd in steeds grotere, calorierijkere porties. Je kan al deze elementen die ervoor zorgen dat je ongemerkt aankomt ook zo gebruiken dat je er ongemerkt van afvalt.
De meeste mensen komen zo geleidelijk aan dat ze niet weten hoe dat precies gebeurd is. Ze kunnen zich niet herinneren hun eet- of beweegpatronen te hebben veranderd. Ze merken alleen dat kledingstukken niet comfortabel meer dicht kunnen. Als je op een dag heel veel of juist heel weinig eet dan merk je dat, je voelt je vol of hongerig. Als je echter 100 calorieën meer of minder eet merk je daar niets van. Over een periode van een jaar betekent deze marge echter 4,5 kilo aankomen of afvallen. 3500 calorieën leiden samen tot 450 gram, het maakt niets uit of je die in een dag of in een jaar binnenkrijgt.