Praktijk voor Voedingspsychologie

  •  
  • Clienten
  • Professionals
  • Werkgevers
  • Nieuws
  • Over Mij
  • Contact
  • Behandeling van voedselaversie met exposure

    Diagnostisch interview
    Kortdurende exposure-in-vivobehandeling kan worden gebruikt bij elke specifieke fobie of angst. Deze behandeling wordt ondermeer toegepast bij mensen met angst voor spinnen, kakkerlakken, injecties, hoogten, vliegen, kleine ruimtes, bloed en specifieke voedselaversie.
    De motivatie voor behandeling moet groot genoeg zijn om de angst te tolereren tijdens de sessie.
    Het doel van de kortdurende exposure-in-vivobehandeling is jou op een zodanige gecontroleerde manier aan de angstwekkende situatie bloot te stellen dat je net zo lang in de gevreesde situatie durft te blijven tot je ervaren dat de gevreesde catastrofe helemaal niet optreed. Normaliter stijgt je angst tijdens een exposure in eerste instantie flink, bereikt daarna een plateau om vervolgens langzaam terug te keren tot op het niveau van de basislijn. Dit zorgt ervoor dat zowel je angstaanjagende verwachtingen als je lichamelijke angstresponsen ten gevolge van de herhaalde blootstelling minder worden.

    Je hebt nu hoogstwaarschijnlijk irrationele gedachten over zowel de vreeswekkende stimuli (ik zal misselijk worden van dit eten en gaan overgeven, spinnen zijn vies), als over je emotionele reacties bij de confrontatie met de vreeswekkende stimuli (Ik zal gek worden van angst, ik zal alle controle over mezelf verliezen).

    De vragen die nu belangrijk zijn:

    • Inventarisatie van de klachten: de aard van de angstoproepende stimuli en de aard van de emotionele, lichamelijk, cognitieve en gedragsmatige reacties.
    • Inventarisatie van afschrikwekkende gedachten: wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren en wat zou er gebeuren als vluchten of vermijden onmogelijk zou zijn.

    Rationale exposure in vivo
    Angst stijgt tijdens een confrontatie en daalt weer na een vluchtreactie. Op korte termijn is dit dus een effectieve methode want de angst verdwijnt snel. Het heeft echter ook belangrijke nadelen: de angst is bij een volgende confrontatie nog steeds hevig en de patiënt ervaart op deze manier nooit wat er echt zou zijn gebeurd. Voor de lange termijn werkt vermijden dus averechts, de angst blijft bestaan.

    In deze behandeling gaan we precies het tegenovergestelde doen. In plaats van te vluchten zoeken we de confrontatie op. De angst kan hierdoor nog wat verder stijgen, maar ze zal langzaam maar zeker uit zichzelf gaan dalen. Die daling vindt plaats omdat er niets rampzaligs gebeurt en de voorspelde catastrofe uitblijft. Bij de volgende confrontatie zal de angst steeds minder stijgen en sneller weer dalen. Zo wordt de angst stapje voor stapje overwonnen.

    Graduele exposure
    Blootstelling aan gevreesde situaties vormt de kern van de behandeling en kan worden gezien als een serie gedragsexperimenten die je in de gelegenheid stellen om op een gecontroleerde manier corrigerende ervaringen op te doen.
    We gaan werken met een angsthiërarchie: begonnen wordt met een relatief minder moeilijke stap. Is deze stap met succes gezet, dan overleggen over de volgende stap.

    Wat kan de eerste stap zijn, iets wat eng is, maar je wel aan kan. Wat denk je dat er zal gebeuren tijdens de exposure?

    Tijdens de exposure zullen angst en schrikreacties optreden, dat is normaal en zelfs onmisbaar voor de werkzaamheid van de exposure. Wanneer de stap nauwelijks meer angst oproept zullen we de oefening nabespreken met aandacht voor wat je vóór de oefening verwachtte wat er zou gebeuren en wat er daadwerkelijk gebeurde. Vervolgens maken we een nieuwe verwachting voor dezelfde oefening, als deze niet in de buurt van 0 ligt, herhalen we dezelfde oefening. Is de verwachte angst wel bijna 0, dan kunnen we een volgende, spannender stap gaan zetten. Het is belangrijk om achteraf de veilige situatie met de stimulus goed in te prenten en te visualiseren zodat die later makkelijk opgeroepen kan worden. Een hulpmiddel hierbij is de discrepantie tussen de verwachtte en daadwerkelijke uitkomst.

    Afronding

    Deze sessie moet gezien worden als een eerste stap. Het is belangrijk dat je doorgaat met oefenen in de thuissituatie.

    Stelregels voor na de exposure-in-vivobehandeling:

    • Handhaaf het principe nooit meer uit de voormalige angstige situatie te vluchten of dergelijke situaties op voorhand te vermijden
    • Doe zoveel mogelijk huiswerkopdrachten in de eigen, natuurlijke omgeving ter generalisatie en consolidatie van het behaalde resultaat
    • Visualiseer voor aanvang van het oefenen nogmaals de succesvolle eindstappen die zijn gemaakt tijdens de exposure-in-vivobehandeling.

     Terug naar pagina Professionals

    Artikelen Bizarre eters

    Mindful eten

    Mindfulness is milde open aandacht. Alle woorden zijn hier belangrijk. Soms wordt mindfulness vertaald als ‘aandacht’ … [Lees meer ...]

    Aflevering 6 Bizarre Eters

    In aflevering 6 volgenden we onder andere Petra. Petra durft alleen het eten te eten dat door haar moeder is bereid, … [Lees meer ...]

    Meer nieuws artikelen

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Snoep is veel gezonder……met een blaadje sla eronder*

    Afvallen: minder eten of meer sporten?

    Focus op het voedingspatroon van je kind, niet het gewicht

    Maaltijdvervangers? Gezond afvallen doe je met écht eten

    Aflevering 5 Bizarre Eters

    Meld je aan voor de nieuwsbrief

    Artikelen voor clienten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Mindful eten

    Waarom lukt het niet om (blijvend) af te vallen?

    Moet je vertrouwen op je wilskracht?

    Ben je hard aan het trainen, maar val je niet af?

    Meer uit deze categorie

    Contact

    Lieveke Goossens MSc
    G.G. Goossens is lid van het NIP (Nederlands Instituut Van Psychologen)

    Cognitief gedragstherapeut in opleiding

       0343-754744
      lieveke@voedingspsychologie.nl
    https://voedingspsychologie.nl

    Recente berichten

    Wijziging vergoeding en praktijkadres

    Moet je om gezond te blijven zwaar sporten?

    Mindful eten

    Links

    Bizarre eters bij RTL

    © 2023 Lieveke Goossens |Log in